Arsmedia

Filmska in video produkcija

FB

Mlada noč

mlada-noc-7Žaner: Drama
Dolžina: 65 min
Leto: 2012
Scenarij: Bruno Hájek, Jakub Felcman, Olmo Omerzu
Režija: Olmo Omerzu
Igrajo: Natálie Řehořová, Martin Pechlát, Jiří Černý, Vojtěch Machuta, Jan Vaši, Milan Mikulčik.
Slike, video: ftp://ftp.arsmedia.si (uporabniško ime: arsmedia-press, geslo: Arsmedia). Dostop do FTP-ja je mogoč  s podobnimi programi kot je FileZilla, CyberDuck…

 

 

 

Vsebina

Zgodba filma Mlada noč (Příliš mladá noc) pripoveduje o dveh mladih, dvanajstletnih fantih, Baluški in Řezaču, ki se dan po novem letu bolj ali manj po naključju znajdeta v stanovanju treh mladih odraslih. Tu doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Preživita noč in pozabita na čas ter na to, da ju lahko kdo pogreša, oziroma ne vesta, da ju medtem že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v »brezsramnem in razuzdanem« svetu, ki ga živijo David, Kateřina in Štepan.

»Rad delam z igralci. V filmu smo skupaj raziskovali in odpirali temo izgube ljubezenskih idealov na račun povsem ‘mehanične seksualnosti’ oziroma spolnosti, v katero ni vpletena ljubezen. Demistificirana seksualnost in njen brutalni nastop pa se v filmu pokažeta tudi kot maska negotovosti in obrambni mehanizem pred nežnostjo,« opisuje Olmo Omerzu in še doda: »To ni klasična zgodba o otroštvu niti običajen film o odraščanju, gre bolj za nekakšno alegorijo, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje«.Predstavnika otroških likov Vojtěh Machuta in Jan Vaši delujeta zelo pristno in suvereno ob enem izmed vodilnih čeških igralcev Martinu Pechlatu in ob njegovih mlajših igralskih kolegih Natálii Řehořovi in Jiříju Černemu.

»Premiera filma na festivalu v Berlinu lahko za režiserja debitanta pomeni pomembno odskočno desko za njegovo nadaljno kariero, možnost distribucije filma poleg Češke republike še v drugih državah, obiske festivalov …,« pravi producent filma Jiři Konečny.

Zgodba filmaMlada noč (Příliš mladá noc) pripoveduje o dveh mladih, dvanajstletnih fantih, Baluški in Řezaču, ki se dan po novem letu bolj ali manj po naključju znajdeta v stanovanju treh mladih odraslih. Tu doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Preživita noč in pozabita na čas ter na to, da ju lahko kdo pogreša, oziroma ne vesta, da ju medtem že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v »brezsramnem in razuzdanem« svetu, ki ga živijo David, Kateřina in Štepan.»Rad delam z igralci. V filmu smo skupaj raziskovali in odpirali temo izgube ljubezenskih idealov na račun povsem ‘mehanične seksualnosti’ oziroma spolnosti, v katero ni vpletena ljubezen. Demistificirana seksualnost in njen brutalni nastop pa se v filmu pokažeta tudi kot maska negotovosti in obrambni mehanizem pred nežnostjo,« opisuje Olmo Omerzu in še doda: »To ni klasična zgodba o otroštvu niti običajen film o odraščanju, gre bolj za nekakšno alegorijo, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje.«Predstavnika otroških likov Vojtěh Machuta in Jan Vaši delujeta zelo pristno in suvereno ob enem izmed vodilnih čeških igralcev Martinu Pechlatu in ob njegovih mlajših igralskih kolegih Natálii Řehořovi in Jiříju Černemu. »Premiera filma na festivalu v Berlinu lahko za režiserja debitanta pomeni pomembno odskočno desko za njegovo nadaljno kariero, možnost distribucije filma poleg Češke republike še v drugih državah, obiske festiv.

Galerija

Avtorji

Scenarij: Bruno Hájek, Jakub Felcman, Olmo Omerzu
Režija: Olmo Omerzu
Direktor fotografije: Lukáš Milota
Montaža: Janka Vlčková
Oblikovalec zvoka: Ladislav Greiner
Scenografinja: Jan Kalous
Kostumografinja: Marjetka Kurner Kalous
Oblikovalka maske: Michaela Krepsova
Producent: Jiří Konečný
Koproducent: Franci Zajc, Boštjan Ikovic, Ondřej Šejnoha

Igralci

Natálie Řehořová, Martin Pechlát, Jiří Černý, Vojtěch Machuta, Jan Vaši, Milan Mikulčik.

Olmo Omerzu

Olmo Omerzu, rojen leta 1984.
Diplomiral iz smeri filmske režije na Praški FAMU.
2012 Mlada noč (Příliš mladá noc) celovečerni igrani
2008 Drugo dejanje (Druhé dějství), srednjemetražni igrani
2006 Laska (Ljubezen), kratki
2005 Maske (Masky), kratki
2006 Ljubezen, kratki
2005 Maske, kratki.

Nagrade

Drugo dejanje (Druhé dějství)
Special jury prize – Fresh Film Fest – Karlovy Vary 2008,
Meo award – best short film – Estoril Film Festival (Portugal) 2008,
Cinepur prize – best short film – FAMU FEST 2008,
Special mention – best actress – Ivana Uhlířová – Festival premiers plan – Angers (France) 2009,
Posebno priznanje za režijo – 12. Festival slovenskega filma (Portorož) 2009.

…………………

Film bo svetovno premiero doživel v Berlinu, 13. februarja 2012, ob desetih zvečer, sledile pa bodo še tri projekcije za javnost. Film v češko distribucijo vstopa 22. marca 2012.

…………………

Mlada noč na LIFF-u, 13.11.2012. V KINODVORU od 19.11.2012…več

…………………

Festivali in nagrade

2012 Priliš mláda noc (Mlada noc, 65 min, igrani) premierno prikazan na Berlinalu 2012 (sekcija Forum)
Nagrada za najboljši film – Neisse Film Festival 2012
Nagrada za najboljšo režijo – Voices Vologda 2012
Nagrada za najboljši film – FAMU fest Praha 2012
Nagrada RWE – Odkritje leta (Nagrade ceških filmskih kritikov 2013)

Koproducent

Arsmedia d.o.o.,
Studio FAMU,
Češka televizija.

Sofinancer

Slovenski filmski center
Državni fond za podporo in razvoj češke kinematografije.

 

SARAJEVO SAFARI

Vesolje med nami

Nekoč so bili ljudje

Poj mi pesem

JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA

Sukanje niti modernih umetnikov

Fountain

NAVIGARE NECESSE EST

Komedija solz

Pisma iz Lindenhofa

Do vrha in nazaj

Živeti kamen

Made in Slovenia

Rezina življenja

Družinski film / Rodinný film

Moj sin, seksualni manijak

Sirota s čudežnim glasom

Geopark Karavanke

Se©kret

Na koncu Tržaške