Arsmedia

Filmska in video produkcija

FB

Sarajevski safari

Žanr: celovečerni dokumentarni film
Scenarij: Miran Zupanič
Režija: Miran Zupanič
Producent: Boštjan Ikovic, Franci Zajc

 

Safari:
“an expedition to observe or hunt animals in their natural habitat.”

Med mnogimi tragičnimi epizodami obleganja Sarajeva od leta 1992 do 1996 je javnosti do danes ostala neznana zgodba o lovu na ljudi. Za njeno razkritje je zaslužen producent Franci Zajc, ki je vrsto let trmoglavo vztrajal v iskanju in sestavljanju drobcev, na podlagi katerih lahko zdaj rekonstruiramo obris celote.

Redkim je znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg Vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili lovci na ljudi – možje, ki so plačali, da smejo streljati na prebivalce Sarajeva. Niso sodelovali v bojih, pač pa so vojno prizorišče izkoriščali za svoje lovišče. Kdo so bili ti lovci, od kod so prihajali, s čigavo pomočjo, kakšni so bili njihovi motivi in posledice njihovega delovanja, bomo raziskovali s pomočjo virov, ki so bili neposredno ali posredno v stiku z njimi. Pri tem nas identiteta lovcev in tistih, ki so jim lov omogočali, ne bo zanimala, z ozirom na občutljivost teme tudi ne bomo mogli razkriti vseh nam znanih podrobnosti, zarisali pa bomo fenomen tega neverjetnega lova.

Lovci so iz Sarajeva odšli v vsakdanja življenja. Morda so v domovini neopazni državljani, morda stebri družbe, uspešni v svojih poklicih, dobri možje, ljubeči očetje. Za seboj so pustili grobove, bolečine in za vedno spremenjene usode tistih, na katere so streljali. V filmu bomo zato odprli tudi perspektivo prebivalcev Sarajeva, ki so bili žrtve ostrostrelcev. Morda tistih, ki so svoj lov plačali. Na krogli ne piše, kdo jo je izstrelil.

Film bo gledalca soočil s slutnjo absolutnega zla, ki se skriva pod videzi človeškosti. Iz novega zornega kota bo osvetlil sprevrženo naravo struktur moči, ki so za ta lov vedele ali ga celo omogočale. Hkrati prinaša uvid v usode tistih, ki so jim krogle ostrostrelcev prestrelile življenja. Uvid v modrost, dobroto in moč življenja.

 

*Safari: odprava, katere namen je opazovanje ali lov živali v njihovem naravnem okolju.

Vesolje med nami

Nekoč so bili ljudje

Poj mi pesem

Sarajevski safari

JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA

Sukanje niti modernih umetnikov

Fountain

NAVIGARE NECESSE EST

Komedija solz

Pisma iz Lindenhofa

Do vrha in nazaj

Živeti kamen

Made in Slovenia

Rezina življenja

Družinski film / Rodinný film

Moj sin, seksualni manijak

Sirota s čudežnim glasom

Geopark Karavanke

Se©kret

Na koncu Tržaške