Arsmedia

Filmska in video produkcija

FB

Čefurji raus

Cefurji Plakat Žanr: komedija
Dolžina filma: 100 minut
Leto: 2013
Scenarij: Goran Vojnović
Režija: Goran Vojnović
Igrajo: Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović, Zoran Cvijanović, Polona Juh, Daria Lorenci Flatz, Milan Pavlović, Vesna Trivalić, Jernej Šugman, Peter Musevski, Mustafa Nadarević, Meto Jovanovski, Jessica Žagar, Nuša Šenk, Violeta Tomić, Vesna Anđelković, Saša Mihelčič, Sebastjan Starič, Slobodan Maksimović, Aleksandar Rajaković Sale, Valter Dragan, Moamer Kasumović, Igor Skvarica, Radoslav Nesterović.
Slike, video: ftp://ftp.arsmedia.si (uporabniško ime: arsmedia-press, geslo: Arsmedia). Dostop do FTP-ja je mogoč  s podobnimi programi kot je FileZilla, CyberDuck…

Zgodba

Marko, Adi, Aco in Dejan čamijo na klopci pred blokom na Fužinama. Marku najeda, ker je nehal trenirati, pa ker ga voditeljica ne jebe pet posto, pa ker ga bo Radovan iztambural, če izve, da je nehal trenirati. Adiju mori, ker se mu je burazer Sanel zadrogiral, pa ker Mirsadu dol visi za to in raje guzi kelnerice nekje v Avstriji. Acotu teži Makarovićka, on pa bi rad prefukal Damjanovića. Dejan se je uprpil, ker se hoče Sonja preseliti v Slovenske Konjice. Potem uletijo cajkiči. In njihov svet začne počasi razpadat na prafaktorje.

»Pozabljamo kako krhke in ranljive so družine priseljencev, ki so v tujem svetu odrezane ne le od svoje kulture, temveč tudi od svojih sorodnikov in prijateljev. Otroci v teh družinah so pogosto prepuščeni sami sebi, ker so njihovi starši enako nebogljeni kot oni sami. Izgubljeni v svetu njim nejasnih pravil, družbenih norm in običajev. In če starši ne vedo prav dobro, kaj smejo in česa ne, težko svetujejo svojim otrokom. Tem tako preostane le ulica in njena “pravila”«.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.

V sodelovanju z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom, avtorjem predlog za kultna filma Emirja Kusturice “Se spomniš Dolly Bell” in “Oče na službenem potovanju”, je Vojnović napisal scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Na ta način se je zgodba o Fužinah, Marku, Adiju, Acotu, Dejanu, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici, nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih, končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.

Galerija

Avtorji

Scenarij: Goran Vojnović
Strokovni sodelavec na scenariju: Abdulah Sidran
Režija: Goran Vojnović
Direktor fotografije: Radovan Čok
Skladatelj: Anže Kacafura – Cazzafura
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Montaža: Janez Bricelj, Ivor Ivezić
Scenografinja: Urša Loboda
Kostumografinja: Zvonka Makuc
Oblikovalka maske: Mirjam Kavčič
Producent: Franci Zajc, Boštjan Ikovic

Igrajo

Marko Benjamin Krnetić
Aco Dino Hajderović
Adi Ivan Pašalić
Dejan Jernej Kogovšek
Radovan Emir Hadžihafizbegović
Ranka Mediha Musliović
Mirtić Zoran Cvijanović
Sonja Polona Juh
Samira Daria Lorenci Flatz
Mirsad Milan Pavlović
Marina Vesna Trivalić
Trener Jernej Šugman
Nenad Peter Musevski
Čiča Mustafa Nadarević
Furlan Igor Žužek
Bole Meto Jovanovski
Makarovićka Jessica Žagar
Voditeljica Nuša Šenk
Živka Violeta Tomić
Savka Vesna Anđelković
Natakarica Saša Mihelčič
Krković Sebastjan Starič
Enes Enes Hrnčić
Irfan Irfan Beširević
Ljubo Ljubomir Subotić
Nermina Lana Mazzini
Oče Slobodan Maksimović
Policist 1 Aleksandar Rajaković Sale
Policist 2 Valter Dragan
Carinik 1 Moamer Kasumović
Carinik 2 Igor Skvarica
Luka Luka Batina
Poseben gost Radoslav Nesterović

Goran Vojnović

Goran Vojnović je filmski režiser, pisatelj in kolumnist. Njegov romaneskni prvenec Čefurji raus! je bil prodan v sedemnajst tisoč izvodih, osvojil je nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta ter bil preveden v šest jezikov. Po njem je bila narejena tudi uspešna gledališka predstava, ki je imela že več kot 300 ponovitev, oktobra 2013 pa bo luč sveta ugledal tudi film Čefurji raus!. To bo Goranov drugi celovečerni film, po tem, ko je leta 2010 posnel Piran Pirano. Leta 2012 je izdal drugi roman Jugoslavija, moja dežela in zanj prejel svojega drugega kresnika.

Kratka filmografija in nagrade:

2002 Fužine zakon 2004 Sezona 90/91 2005 Sretan put, Nedime (scenarist): – Srce Sarajeva za najboljši kratki film na Sarajevo film festivalu – nominacija za nagrado Evropske filmske akademije za najboljši evropski kratki film 2006 Moj sin, seksualni manijak 2008 Kitajci prihajajo – posebna omemba na Festivalu slovenskega filma v Portorožu 2010 Piran – Pirano – najboljša montaža, najboljša ženska glavna vloga in najboljši scenarij na Festivalu slovenskega filma v Portorožu – najboljši film in najboljša moška vloga na South-East European Film Festival v Parizu – nagrada za medkulturni dialog na festivalu v Cottbusu 2013 Čefurji raus!

Koproducent

Depo Sarajevo Jadran film Zagreb Tehnične storitve Filmski studio Viba film

Pokrovitelj

Mestna občina Ljubljana

Medijski partner

Radiotelevizija Slovenija

Sofinancer

Slovenski filmski center

Festivali in nagrade

• Festival slovenskega filma, Portorož, september 2013; Nagrada Vesna za najboljšo stransko vlogo
• 23. Festival vzhodnoevropskega filma, Cottbus, Nemčija, november 2013, tekmovalni program; Nagrada za najboljšo moško vlogo Emir Hadžihafizbegović
• Cinedays Skopje, november 2014
• 4. festival »SEE a Paris«, Pariz, Francija, 27. – 30. 4. 2014; Nagrada za najboljši scenarij
• 6. Mednarodni filmski festival Priština, Kosovo, 25. april – 2. maj 2014; Nagrada media
• 27. Filmski festival češkega filma Plzen, Češka, maj 2014
• 22. Raindance Film Festival, London, 24. september – 5. oktober 2014
• 30. Alexandria International Film Festival, Egipt, 10. –  16. september 2014, tekmovalni program; Nagrada za najboljšo režijo.

SARAJEVO SAFARI

Julka

Vesolje med nami

Nekoč so bili ljudje

Poj mi pesem

JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA

Sukanje niti modernih umetnikov

Fountain

NAVIGARE NECESSE EST

Komedija solz

Do vrha in nazaj

Živeti kamen

Made in Slovenia

Rezina življenja

Družinski film / Rodinný film

Moj sin, seksualni manijak

Sirota s čudežnim glasom

Geopark Karavanke

Se©kret

Na koncu Tržaške