Arsmedia

Filmska in video produkcija

FB

Otroci s Petrička

Petricek_poletje 1945_02Žanr: celovečerni dokumentarni film
Dolžina: 95 min
Leto: 2007
Scenarij: Miran Zupanič
Režija: Miran Zupanič
Sodelovali so: Ivan Ott, Ljuba Brglez, Terezija Cenc Osterman, Ditrih Karl Janič, Rudolf Ernst Janič, Bogomir Komidar, Herman Kuessel, Franc Helmut Kindlhofer, Agica Lorbek, Elica Nerat, Albina Podkoritnik, Guenter Slamer, Leon Turnšek.

 

 

Vsebina

“Jaz sploh nisem vedel, od kod sem, kje je moje poreklo, iz katerega konca Slovenije sem. Sploh nisem imel pojma, kaj je to družina, kaj je to oče, kaj je to mama. Te besede nisem poznal.”
Leon Turnšek

Med nami živijo ljudje, na videz brez posebnosti. Rojeni med leti 1929 in 1944. Desetletja so varovali skrivnost. Zabičali so jim, naj molčijo. Naj nikomur ne povedo, kje so bili, kaj so doživeli. Zagrozili so jim, da jih bo drugače vzela noč. Njih in vse, katerim bi skrivnost izdali. Njihove starše so namreč pobili, njih ločili od bratov in sester, razselili po domovih za vojne sirote, dali v rejo ali posvojitev. Nekateri – premladi, da bi se imeli česa spominjati – so skrivnost le slutili, potrebovali so leta, da so odkrili, kdo so v resnici.
9. maja 1945 se v Evropi konča druga svetovna vojna in začne se kaznovanje premaganih. Zavezniki z ustanovitvijo nürnberškega sodišča pokažejo, da spoštujejo moralne in pravne standarde, po katerih imajo tudi notorični zločinci pravico do sojenja in ne morejo biti kaznovani, dokler jim krivda ni sodno dokazana. Enako velja tudi za nižje člane nacistične stranke in njihove simpatizerje. Drugače poteka kaznovanje v državah, kjer vladajo komunisti; ena od njih je Jugoslavija. Natančno število sovražnikov ljudstva, brez sojenja pobitih v Jugoslaviji po 9. maju 1945, ne bo nikoli znano, vsekakor pa gre v desettisoče, morda celo v stotisoče. Moških, žensk in otrok.
Film obravnava usodo otrok, ki so bili skupaj s starši zaprti v taborišču Teharje pri Celju. Junija leta 1945 so jih od staršev ločili in odpeljali v otroško taborišče Petriček, starše pa brez sojenja pobili in pokopali na neznanih krajih. Otrokom so z različnimi prevzgojnimi ukrepi poskušali iztrgati staro identiteto in jim s silo privzgojiti novo. Vzeli so jim starše in otroštvo ter jim zasekali rane, ki se do danes niso zacelile.

Galerija

Avtorji

Scenarij: Miran Zupanič
Režija: Miran Zupanič
Direktor fotografije: Janez Kališnik
Montažer: Jaka Kovačič
Glasba: Bojana Šaljić Podešva
Oblikovalec zvoka: Igor Laloš
Producent: Franci Zajc

Sodelovali so

Ivan Ott
Ljuba Brglez
Terezija Cenc Osterman
Ditrih Karl Janič
Rudolf Ernst Janič
Bogomir Komidar
Herman Kuessel
Franc Helmut Kindlhofer
Agica Lorbek
Elica Nerat
Albina Podkoritnik
Guenter Slamer
Leon Turnšek

Miran Zupanič

Rojen leta 1961. Diplomiral iz prava ter filmske in televizijske režije na Univerzi v Ljubljani, kjer je izredni profesor za filmsko režijo. Je režiser dokumentarnih in igranih filmov. Njegova televizijska igrana filma Operacija Cartier in Radio.doc sta se udeležila številnih mednarodnih filmskih festivalov in prejela več nagrad, Operacija Cartier nagrado združenja evropskih televizijskih postaj Circom Regional Grand Prix Fiction 1992 in Circom Regional Award 1992 za najboljšega režiserja, Radio.doc pa zlato nagrado Metoda Badjure leta 1995.

Filmografija

1990 – Operacija Cartier, televizijski igrani film
1993 – Oči Bosne, dokumentarni film
1995 – Radio.doc, televizijski igrani film
2001 – Barabe!, igrani film
2003 – Delitve, dokumentarni film
2004 – Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine, dokumentarni film
2006 – Aufbiks!, dokumentarni film
2007 – Made in Slovenia, kratki igrani film
2007 – Otroci s Petrička, dokumentarni film.

Koproducent

Radiotelevizija Slovenija

Sofinancer

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Tehnični podatki

Format: Betacam PAL, 16:9, črno-bel.

Festivali in nagrade

• 10. Festival slovenskega filma, Portorož, 7. – 14. oktober 2007, Slovenija
Film je bil predvajan v tekmovalnem programu festivala.
Nagrada za najboljši film
Nagrada za najboljšo montažo
Nagrada za najboljšo glasbo

• DokMa 2007 – mednarodni festival dokumentarnega filma, Maribor, Slovenija
Film je bil predvajan v tekmovalnem programu festivala.

• Trieste Film Festival, Trst, Italija 17. – 24. 1. 2008
Druga nagrada publike v kategoriji dokumentarnega filma

• »ZagrebDox« – International Documentary Film Festival, Zagreb, Hrvaška
Film je bil predvajan v tekmovalnem programu festivala, 25. 2. – 2. 3. 2008

• »Europe around Europe« Paris-Normandy, Pariz, Francija, 4. – 21. 3. 2008

• Nagrada Viktor za najboljšo televizijsko dokumentarno oddajo v letu 2007 podeljena dne 15. 3. 2008
»Beldocs« – International Feature Documentary Film Festival, Beograd, Srbija, 10. – 13. 4. 2008

• MITTELIMMAGINI, Cividale del Friuli, Italija, 24. 7. 2008

• Priznanje »Erasmus EuroMedia Seal 2008« in nagrada »Erasmus EuroMedia Award 2008«, ki ju podeljuje »European Society for Education and Communication«, Dunaj, Avstrija, 10. 10. 2008

• Mediterranean Film Festival, Montpellier, Francija, 24. 10. – 2. 11. 2008
Film je bil predvajan v tekmovalnem programu festivala

• Film je bil javno predvajan v Clevelandu (ZDA), Gorici (Italija), Stuttgartu (Nemčija) in Sydneyu (Avstralija) 8. 2.2009

• Nagrada Prešernovega sklada za leto 2009, scenarist in režiser Miran Zupanič.

plakat-484

Na koncu Tržaške

Poker

Poker

petelinji-zajtrk-0

Petelinji zajtrk

Delitve

Delitve

Fountain web picture

Fountain

rog

NAVIGARE NECESSE EST

Pesem

Pesem od Ludomorca

2014-06-14 12.19.59

Do vrha in nazaj

boris-cavazza-foto-andraz-cok

Piran – Pirano

2014-05-08 13.59.08

Geopark Karavanke

4 R

Barabe

Radio doc

Radio.doc

komedija_solz

Komedija solz

Arsmeda net logo

Pisma iz Lindenhofa

photo_from_film_01_main_Family_Film_courtesy_of_endorfilm

Družinski film / Rodinný film

Strah

Strah pred pristajanjem

sladke_sanje

Sladke sanje

Arsmeda net logo

Nekoč so bili ljudje

nebesa

Nebesa pod Triglavom

rezina_zivljenja2

Rezina življenja