Arsmedia

Filmska in video produkcija

FB

Šanghaj

PrintŽanr: Ljubezenska zgodba
Dolžina: 124 min
Leto: 2012, v kinu 4. oktobra 2012
Scenarij: Marko Naberšnik
Režija: Marko Naberšnik
Igrajo: Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Jasna Diklić, Miki Trifunov, Bojan Emeršič, Marjuta Slamič, Saša Petrović, Vlado Novak, Ivo Ban, Anđelo Kontrec, Dominik Kontrec, Mišo Kontrec, Senko Velinov, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Pavlin Stošić, Voja Brajović, Goran Navojec, Marko Sosič, Sergej Ferrari, Blaž Valič, Barbara Jakopič Kraljevič, Bine Matoh, Zvone Funda, Suzana Grau, Lara Komar, Andrej Murenc, Rastko Krošl, Janez Starina, Tone Kuntner, Andrej Nahtigal, Aleš Ravnik, Shanell Rama, Alojz Domnik.
Uradna stran: shanghaigypsy.com,
slike za tisk: ftp://ftp.arsmedia.me (uporabniško ime: Filmi, geslo: Arsmedia)

 

montreal-poster_2012_230

montreal-nagrada

 

 

 

 

Zgodba

Celovečerni film Šanghaj je ljubezenska zgodba. Glavni protagonisti filma so člani ciganske družine Mirga. Spremljamo zgodbo štirih generacij, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. On je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas. Poimenuje jo Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem in njegov vpliv v okolici s časom narašča. Na svojo stran pridobi lokalno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko se prične razpad Jugoslavije, prekupčevanje s trgovskim blagom zamenja s preprodajo orožja. Sicer donosen posel prične ogrožati njegovo zasebno življenje in Belmondo se znajde na razpotju. Ali bo zaščitil družino ali pa bo osebno srečo žrtvoval za poslovne ambicije?

Šanghaj je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, o ljubezni in družinskih vezeh, v kateri se solze mešajo s smehom. Dogajanje je postavljeno v čas razpada Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v drobnih rečeh.

Film je posnet v izvirnem romskem jeziku.

Galerija

Avtorji

Scenarij: Marko Naberšnik
Avtor literarne predloge: Feri Lainšček
Režija: Marko Naberšnik
Direktor fotografije: Miloš Srdić
Skladatelj: Saša Lošić
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Montaža: Janez Bricelj
Scenograf: Miha Ferkov
Kostumografinja: Nataša Rogelj
Oblikovalka maske: Mirjam Kavčič
Izvršni producent: Boštjan Ikovic
Producent: Franci Zajc

Igrajo

Lutvija Belmondo Mirga Visar Vishka
Amanda Asli Bayram
Ujaš Mirga Senad Bašić
Phirav Pao Marjuta Slamič
Baka Rajka Jasna Diklić
Deda Jorga Miodrag Miki Trifunov
Gabrijel Galič Bojan Emeršič
Sulij Bajraktarij Saša Petrović
Jože Sfiligoj Vlado Novak
Polde Šeruga Ivo Ban
Mladi Belmondo Anđelo Kontrec
Belmondova sestra 1 Anja Gujt
Belmondova sestra 2 Natalija Šarkezi
Belmondova sestra 3 Rosana Šarkezi
Dono Mirga Mišo Kontrec
Speranza Mirga Nina Glavač
Fedelita Mirga Ivana Horvat
Šerif Salkanović Emir Hadžihafizbegović
Mufti Salkanović Senko Velinov
Šejlo Salkanović Haris Burina
Semir Salkanović Dominik Kontrec
Grga Tomić Goran Navojec
Selma Saša Pavlin Stošić
Dragan Kovačević Voja Brajović
Donatello Marko Sosič
Giovanni Sergej Ferrari
Salvatore Blaž Valič
Učiteljica 1 Barbara Jakopič Kraljevič
Učiteljica 2 Simona Cizar
Sodnik Bine Matoh
Pevka v nočnem klubu Lara Komar
Štefan Hozjan Janez Starina
Kriminalist Rastko Krošl
Carinik Andrej Murenc
Ravnatelj Tone Kuntner
Bekim Andrej Nahtigal
Lepa temnolaska Shanell Rama
Fadili Hodžić Alojz Domnik
Mali Dono Uroš Šarkezi
Azra Metka Kisilak
Glasbena skupina 1 Skupina Langa
Glasbena skupina 2 Duet »Nataša & Saša« (Sinji Galeb)
Glasbena skupina 3 Gitano Band
Godba na pihala Prekmurska godba Bakovci

Marko Naberšnik

Marko Naberšnik (1973, Maribor, Slovenija) je leta 1996 obiskal tečaj filmske režije na New York Film Academy. Tam je posnel kratki igrani film The Beginning (Začetek), s katerim je opravil sprejemni izpit na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomiral iz filmske in televizijske režije, leta 2010 pa končal še magisterij. Dela kot docent na AGRFT v Ljubljani ter kot režiser igranih in dokumentarnih filmov ter televizijskih oddaj. Podpisal se je pod več kot 500 televizijskih oddaj, med katerimi so vidnejše Studio City, Viktorji (2004, 2005, 2008), As ti tud not padu?, Zmago Batina – Vzemi ali pusti, Na zdravje, Pod klobukom in številne druge. V letu 2007 je dokončal svoj celovečerni prvenec Petelinji zajtrk, ki s 183.000 gledalci velja za enega najbolj gledanih slovenskih filmov in je prejemnik tako domačih kot tujih nagrad.

Filmografija (Marko Naberšnik)

1996 The Beginning – kratki igrani film
1999 Deseti planet – kratki dokumentarni film
2000 Z ljubeznijo – kratki igrani film
2001 Pavle – kratki igrani film
2001 Sorodne duše – kratka televizijska drama
2004 Izkušnja razlike – dokumentarni film
2005 Iskanje izgubljene ljubezni – dokumentarni film
2007 Petelinji Zajtrk – celovečerni film
2010 Hodnik – celovečerna televizijska drama
2011 Trdoglavci – zabavna televizijska serija
2012 Šanghaj – celovečerni igrani film

Nagrade (Marko Naberšnik)

2001 – Univerzitetna Prešernova nagrada za kratki igrani film Z LJUBEZNIJO
2002 – Nagrada za najboljši študentski film na 5. festivalu slovenskega filma v Portorožu za kratki igrani film PAVLE
2002 – Nagrada žirije na mednarodnem festivalu študentskega filma Etuda – International Film Festival Krakow (Poljska) za kratki igrani film PAVLE
2007 – Nagrada občinstva za najboljši celovečerni film po izboru gledalcev na 10. festivalu slovenskega filma v Portorožu za celovečerni igrani film PETELINJI ZAJTRK
2007 – Nagrada za najboljšo režijo na 10. festivalu slovenskega filma v Portorožu za celovečerni igrani film PETELINJI ZAJTRK
2007 – Nagrada za najboljši scenarij na 10. festivalu slovenskega filma v Portorožu za celovečerni igrani film PETELINJI ZAJTRK
2007 – Nagrada Viktor za posebne dosežke za uspešno distribucijo celovečernega igranega filma PETELINJI ZAJTRK
2009 – Nagrada Zlata ptica za dosežke na področju filma v letu 2008 za celovečerni film PETELINJI ZAJTRK
2009 – Nagrada kritikov za najboljši film (4th Annual South East European Film Festival, Cinema Without Borders, Los Angeles) za celovečerni igrani film PETELINJI ZAJTRK
2010 – Nagrada Glazerjeva listina, osrednje priznanje mesta Maribor za dosežke v kulturi za celovečerni film PETELINJI ZAJTRK
2012 – Nagrada za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Montrealu (36th World Film Festival Montreal) za celovečerni film ŠANGHAJ

Koproducent

Jadran film Zagreb
Radiotelevizija Slovenija
MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture
S podporo MEDIA Avdiovizualnega programa – i2i EU

Tehnične storitve

Filmski studio Viba film

Sodelovanje

Mestna občina Murska Sobota, Občina Moravske Toplice, Občina Gornji Petrovci, Občina Črenšovci.

mladinska-knjiga

 

 

Sofinancer

Slovenski filmski center

 

Festivali in nagrade

• Filmski festival Montreal 2012; Nagrada za najboljši scenarij,
• 20. Raindance Film Festival 2013, London,
• Festival slovenskega filma, Portorož 2012; Nagrada Vesna za najboljšo masko; Nagrada Vesna za stransko žensko vlogo,
• Cinedays Skopje, november 2012,
• 37. CIFF, Cleveland, april 2013,
• 3.Beijing Internatiional Film festival, april 2013,
• »SEE a Paris«, Pariz 2013; Nagrada za najboljši film; Nagrada za najboljšo glasbo,
• MECEFF, Romunija 2013; Nagrada za najboljši film,
• 60. Festival igranog filma Pula, julij 2013,
• 6. Fest Film Kosovo »HNF«, Priština, september 2013,
• Balkan Cinema in Saint Petersburg, september 2013,
• Leskovački Internacionalni festival filmske režije, september 2013,
• »LET’S CEE« Film Festival Dunaj, september 2013,
• 23. Chichester International Film Festival, Chicheste, september 2014,
• Festival Čačikano, European Centre for Roma Music, Praga, september 2014.

 

Glavni sponzor

panvita-logo-small

 

 

Sponzorji

adria_50_star radenska  logo-jeruzalem-ormoz  sgp_pomgrad_logo_pantone  logo_pringels  logocmyk_logo

nebesa

Nebesa pod Triglavom

mlada-noc-7

Mlada noč

PF04

Zgodba gospoda P.F.

2014-05-08 13.59.08

Geopark Karavanke

Strah

Strah pred pristajanjem

4 R

Barabe

secret 1

Se©kret

Pesem

Pesem od Ludomorca

Arsmeda net logo

Pisma iz Lindenhofa

MADE IN SLOVENIA_01_foto Stane Srsen

Made in Slovenia

Deklica na oknu

Oči Bosne

Poker

Poker

rezina_zivljenja2

Rezina življenja

sladke_sanje

Sladke sanje

plakat-484

Na koncu Tržaške

Edvard Kocbek okrog 1975

Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine

petelinji-zajtrk-0

Petelinji zajtrk

2014-06-14 12.19.59

Do vrha in nazaj

Direktor fotografije Radovan Čok, Edi Šelhaus, režiser Jurij Gruden

Edi Šelhaus – Bil sem zraven

ljubljana-je-ljubljena-2

Ljubljana je ljubljena